Derűlátó

Mert a világban annyi szép dolog van!:)

Február 2. - Medve monda

medve február 2Február másodikához tartozó legismertebb néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

Tovább»

Szerencsehozó lóhere

lóhere

Itt az Új Év, és ilyenkor szokás, hogy négylevelű szerencsehozó lóheréket adunk egymásnak, illetve veszünk magunknak.

Nem ismerek olyan embert, aki – így vagy úgy – ne hinne a négylevélkés lóhere mázlifokozó hatásában.

De vajon honnan ered ez a szokás? :)

Tovább»

Mikulás történet

mikulásMég tavaly gyűjtöttem össze több forrásból a szerintem legérdekesebb és egyben több nem ismert tudnivalót erről a mosolygós, barátságos öregúrról, minden gyerek és lélekben fiatal jóbarátjáról.

Érdekes és vidám a Mikulás története, olvassátok örömmel, és talán, mire végeztek az olvasással, a csizmában is találtok valamit... :)

Tovább»

Szilveszteri babonák

búékA Szilveszter férfi név a latin erdő = sylves szóvól ered, jelentése ’erdei, erdőben járó férfi’. A női párja a Szilvesztra.

Január elseje a Gergely naptár szerint év kezdőnapja. A pogány Rómában az évkezdetet Janus tiszteletére tartották és nem éppen a prüdériáról híres módon ünnepelték. Az emberek már akkoriban is jókívánságokat mondtak, ajándékokat adtak egymásnak. Tovább»

A hópelyhek csodálatos világa 3.

Wilson "Snowflake" BentleyA „Hópelyhek csodálatos világáról” szóló cikksorozatom első részében a hófajtákról írtam. Megtudhattuk, hogy „ahány hó, annyi féle”, mert van újhó és régihó, vadhó  és csonthó, kérgeshó, porhó. Az is kiderült, hogy a hó, mint szó, valójában egy gyűjtő fogalom, hisz hónak hívjuk sok hópehely együttesét

A hópelyhek világa másokat is lenyűgözött és sokan kutatták a keletkezésüket, kialakulásuk körülményeit – erről szólt a Hópelyhek csodálatos világa 2. része. És, ahogy ígértem e részben, a következőben a hópelyhek atyjáról, Wilson „Snowflake” Bentley-ről és az ő csodálatos hópehely-kutatási eredményeiről fogok írni.

Tovább»

A hópelyhek csodálatos világa 2.

hópehely

Ezt a hópelyhekről szóló cikksorozatot még 2012.  januárban kezdtem el írni, és most, hogy újra itt a tél és havazik, folytatni fogom. De addig is ismétlésként, álljon itt újra az első rész után a második:

Az első részben a hófajtákat ismerhettük meg részletesebben. Megtudhattuk, hogy „ahány hó, annyi féle”, mert van újhó és régihó, vadhó  és csonthó, kérgeshó, porhó... (nem, a halihó nem ide tartozik :) ).

De a hó, mint szó, valójában egy gyűjtő fogalom, hisz hónak hívjuk sok hópehely együttesét.

Ebben a részben a hópelyhek kutatásáról fogok írni.

Tovább»

A hópelyhek csodálatos világa 1.

hóesés

Ezt a hópelyhekről szóló cikksorozatot még 2012 januárban kezdtem el írni, és most, hogy újra havazik, folytatni fogom. De addig is ismétlésként, álljon itt újra az első két rész:

A következő – folytatásos – bejegyzésekben a hó és azon belül a hópelyhek csodálatos világáról írok. Egyrészt, mert nagyon szeretem a havat és lenyűgöz a hókristályok végtelen formavilága, másrészt, mert nem találtam sehol a hópelyhekkel kapcsolatban részletes leírást, így ezt a hiányosságot is szeretném egyben pótolni.

Tovább»

Karácsonyi cinke

Ezt a versemet 1994-ben (16 évesen) írtam és ezzel szeretnék idén Boldog, Derűs Karácsonyt kívánni Neked, Nektek! :)

A nagy hír pedig az, hogy idén tavasszal kiadásra került Cinegemese néven, amit itt alább olvashattok is. :)


Derűlátó Karácsony

Tovább»

Plusz két aranyos videó Mikulásra :)

animal wellness santaKét tündéri videót találtam Mikulásra, amit szeretnék megosztani veletek. :)

Az egyik az Animal Wellnes Magazin aranyos kisfilme egy, a Télapót türelmetlenül váró kiskutyáról.

A másik az angol, "The night before Christmas" (Karácsony előtti éjjel) c. vers alapján készített Disney kisfilm - mint tudjátok, ott Karácsonykor jön a Mikulást.

Ezzel a két videóval is kívánok nektek Boldog Mikulást! :)

Tovább»

December

decemberi cinkeDecember a Gergely-naptár szerint az év utolsó, 12. hónapja, 31 napos. Neve a latin ’decem’ = tíz szóból ered, mert a ókori római naptárban a tízedik hónap volt (és a Julius Caesar naptárreformja előtt 29, azt követően Kr. E. 8-ig 30 napos volt).

Tovább»

HTML

Hello Kaland

"A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem, amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni...."

 

Az oldalon szereplő írások - ha nem került egyéb szerző feltüntetésre - saját munkák, melyekkel kapcsolatban minden jog fenntartva.Ha bárhol máshol felhasználásra, másolásra kerül, kérem a szerző (Jóba Katalin) és a Derűlátó oldal feltüntetését.

Bemutatkozás

Üdvözöllek a blogomon!
A Derűlátó 2011. január 17-én indult és azért lett ez a neve, mert én ilyen vagyok.:) A barátaim gyakran kérdezgetnek ilyeneket, hogy "hogy csinálod, hogy mindig vidám vagy?" meg, hogy "honnan van ennyi energiád?". Ezeket már annyian és annyit kérdezték, gondoltam egy blogban is válaszolok.:)
Persze nekem is vannak jó és rossz napjaim is, de mindig meglátom a helyzetek jó oldalát - na jó, nem mindig, de ilyenkor dafke optimista vagyok, mert a mottóm (ahogy fent is olvashatod) "A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni..."
Légy hát Te is Derűlátó! :)
Kati :)

Feedek
Megosztás
HTML - szamlalo


free counters
Free counters
2012. 01. 19-tól

HTML