Derűlátó

Mert a világban annyi szép dolog van!:)

Vuk játszótér

vuk játszótér„Az évek során egyre jobban tudatosodott bennem, hogy számomra elsődleges fontosságú, hogy a gyerekek számára készítsek rajzfilmeket. Olyanokat, amelyek szórakoztatóak, humorosak, örömet okoznak, tanulságosak, eközben a gyerekek rávezethetőek például olyan fontos dolgokra is, mint az hogy szeressék, tiszteljék, becsüljék egymást és védjék az állatokat és a természetet.”Dargay Attila

Dargay kedves, vidám, tanító rajzfilmjei, mint a Szaffi; az Erdő kapitánya; Vili, a veréb generációk nőttek fel és nekem is gyermekkorom meghatározó meséi. Köztük tán a legismertebb Fekete István regényéből készült Vuk.

Tovább»

Gyönyörű európai épületek éjjel - (köztük a Parlament és a Nemzeti Színház)

parlamentLuke Shepard egy 23 éves belgiumi születésű amerikai fotós srác, aki jelenleg a Párizsi Amerikai Egyetemen filmszakán tanul, egy gyönyörű videót készített Európa legszebb  épületeiről az éjjeli díszfényben.

Három hónap alatt 21 európai ország 36 városát keresett fel azért, hogy ezeket az épületeket lefotózza és így bemutassa a "briliáns és sokszínű" európai építészetet.

Az összeállításba végül 29 építmény került, a képekből lenyűgöző videót állított össze Shepard. A fotós különleges szögekből mutatja az épületeket éjszaka, kihasználva a díszkivilágítás nyújtotta előnyöket. A filmbe többek között a Brandenburgi kapu, a Westminster, a Colosseum, az Arc de Triomphe (Diadalív), a Sagrada Familia mellett a Nemzeti Színház is épülete és a Parlament is bekerült.

Tovább»

Derűhozó praktikák 11.

csokoládéderűhozó praktikák közt kihagyhatatlan a sokak által szeretett édesség, amivel kapcsolatban szintén igaz az, hogy komoly hangulatjavító hatása van.

Ezért...

11. Derűhozó praktika: Együnk csokoládét!

A csokoládé alapanyaga, a kakaóport és a kakaóvajat a kakaófa terméséből, a kakaóbabból állítják elő.

A kakaófa latin nevén Theobroma cacao, melyből a „theobroma” a görög „theosz” (θεος) = isten, és a „bróma” (βρῶμα) = „étel” szavak összetételéből származik, amit annyit tesz, hogy az „istenek eledele”.

Tovább»

Derűlátó már a Pozitív napon is :)

pozitív napA Pozitív Nap weboldalról, a pozitív hírek portájáról már írtam itt.

Pozitív nap oldalon érdekes és pozitív hírekkel lehet találkozni. Ahogy ők fogalmaznak:

Tovább»

Magyarország egy gyönyörű videón :)

március 15. magyarMárcius 15-e van. Emlékszem, gyerekkoromban a suliban nagyon szerettem - főként a dekorációkat készíteni, plakátot ragasztani, színezni. Ilyenkor általában már napsütés és kellemes idő volt és talán ezért volt, hogy az egész ünnepséget mindig valami vidám hangulat legte körül.

Tovább»

Előre elnézését... :)

Grétsy LászlóA minap a kezembe keveredett otthon egy régebben kapott fénymásolat, amin Grétsy László nyelvész (az 'Álljunk meg egy szóra!' c. régi műsorból lehet ismerős a neve) egyik leghíresebb - ha nem a leghíresebb - előadásrészlete szerepelt. Ezt szeretném megosztani, mert fergeteges! :)

"Helyzet:
Fiatal lány enyeleg fiatal fiúval. A háttérben figyeli őket a fiú egyik barátja. Mihelyst a lány egy pillanatra eltávozik, a két fiú között a következő párbeszéd alakul ki:

- Baszod, mi?
- Á!
- Át akarsz baszni, mi?
- Ne basztass már! Basznám, baszod, de rábasztam: baszik baszni, baszd meg! Ez bebaszott! Ezt kibaszottul elbasztam! Bassza meg!

Magyarról magyarra :
- Lefeküdtél vele, mi?
- Á!
- Becsapsz, mi?
- Ne kínozz! Szívesen magamévá tenném, elhiheted, de kudarcot vallottam: nem hajlandó szeretkezni, az ördög vinné el! Ez aztán a váratlan fordulat!
Ugyancsak alaposan melléfogtam! A fene egye meg!

Nem vitás, a kis példa rendkívül élesen világít rá hétköznapi nyelvünk sorvadására, elszegényesedésére. Ugyanakkor nem tudok szabadulni egyfajta torz büszkeségtől sem: Lám, még nyomorában is milyen kifejező, milyen hajlékony a nyelvünk! Nem ismerek egyetlen nyelvet sem, amely ehhez hasonló bravúrra lenne képes: ugyanannak az alapszónak pusztán tizenháromféle ismétlésével (többé-kevésbé) értelmes mondat alakítható ki!

Külön fel szeretném hívni a figyelmet a ''baszik baszni'' fordulat rendkívüli finomságára. Ha például felcseréljük a szórendet, menten micsoda merőben más értelmet nyer a kifejezés! (''Baszik baszni'' = ''Nem hajlandó szeretkezni'', de ''Baszni baszik'' = ''Nemi életet él ugyan... '' és úgy folytatódhatna például: ''... csak épp nem énvelem...'' Micsoda különbség!)"

 

magyar nyelv szépségeiMilyen szép és gazdag a nyelvünk, még a "lájkolás", "soppingolás", "vágod?!" és hasonlók elterjedése mellett is. Azért remélem a satnyulása, "elamerikanizálódása" nem folytatódik.

De ezzel sokan egyet értenek - pl. ezért hozták létre a Szómagyarító oldalt is.

Pozitívnap.hu

pozitív napEgy remek weboldalra szeretném felhívni mindenki figyelmét: Pozitív nap – A pozitív hírek oldala.

Valahányszor híreket hallgatok vagy látok mindig feltűnik, hogy szomorú, felkavaró, ijesztő tudósításokkal van tele, ritkán vannak érdekes, vidám újságok benne (ezért sem szoktam nagyon híreket hallgatni - ha igazán fontos egy hír, az úgyis eljut hozzám).

Erre mondják sokan, hogy "persze, hogy ezt adják, mert az ilyen típusú hírekre van igény". De én ezt másként látom: arra van igény, amit kap az ember, főként, ha még alternatívát is adnak hozzá, például „hát sajnos ez, meg ez történt, de közben itt meg itt ez a remek dolog esett meg”.

A Világban nemcsak rossz, hanem szép és jó dolgok is megtörténnek!

Mindig vannak pozitív események, jó hírek, akár „csak” annyi, hogy utcát neveztek el Gödöllőről egy spanyol városban, hogy magyar borászról emlékeznek meg Amerikában vagy, hogy napelemes lesz Londonban egy pályaudvar.

Ezek is hírek, fontos és érdekes hírek. Szerintem informatívabb, mint, hogy melyik celeb szakított az elmúlt napon, miközben narancssárga csíkos harisnyában állt fahéjas mentateát kortyolgatva… (ez csak egy általam kitalált „átlag mai hír” - a szerk.).

A Pozitív nap oldalon ellenben érdekes és pozitív hírekkel lehet találkozni. Ahogy ők fogalmaznak: „Szeretnénk, ha olvasóink, a vezető hírek mellett, értesülnének azokról a pozitív hírekről is, amiket máshol nem olvashatnak. Célunk az is, hogy segítsünk mindazoknak, akiknek elegük van az életünket behálózó pesszimizmusból, megmutassuk azokat a jó dolgokat amik, bár nehéz elhinni, de nap mint nap körülvesznek minket. Olyan hírportált hívtunk életre, ahol a híreket csak pozitív hangulattal olvashatjuk. Nem lesz gyilkosság, negatív bulvár, de lesznek jó hírek, szenzációk, eredmények…”

Jó szívvel ajánlom hát mindenkinek ezt a vidám híroldalt!

Pozitív, derűlátó napot – minden nap! :)

Érints meg...

Aranyosi Ervin: Érints meg!

Érints meg, – erre kérlek, – ha kisbabád vagyok!
Ölelj gyakran magadhoz, nélküled “megfagyok”!
Ne csak pelenkázz, mosdass, ha éhezem etess!
Puszild meg arcom százszor, mert így természetes!
Ringass el két karoddal, nyugtasd meg lelkemet,
öledbe bújva érzem, hogy jó szülőm szeret!
Érintésed ha érzem, az biztonságot ad,
Érints meg, ez az érzés, mindig velem marad!

Érints meg, – erre kérlek, – ha gyermeked vagyok,
s nem értem a világot, s félelmeim nagyok.
Ne tarts magadtól távol, ha veled dacolok,
helyemet nem találom, sok még az új dolog!
Keresd az utat hozzám, próbálj megérteni!
könnyű álmokat hozz rám, s akarj érinteni!
Jó éj puszid oly édes, olyan megnyugtató,
mesélő érintésed álomba ringató!

Kamasz fiaddá váltam? Érints meg akkor is!
Lelkem nem érzéketlen, csak más világba visz!
Ne hidd, hogy azért bántlak, mert most komisz vagyok.
Ezer tüském is vágyja az ölelő karod!
Magam felnőttnek érzem, – s hangodra szomjazom,
az élet viharához így alkalmazkodom.
Ketté szakadt világban, még helyem nem lelem,
viselj el hogyha bántlak, s maradj mindig velem!

Érints meg! – erre kérlek, – ha barátod vagyok!
megnyugtat ölelésed, ha más felzaklatott!
Biztató szép szavakkal lelket is önts belém.
értelmet adj a létnek, és tarts tükröt elém.
Kétségeimet vesd el, tudasd: fontos vagyok!
Lehet hogy érintésed, minden, amit kapok.
Ha szomorú a lelkem, vidámíts végre fel,
legyél velem ha baj van, s nem hagylak én sem el!

Kedvesem, éltem párja, most hozzád fordulok,
érintésed, szerelmed, a legszentebb dolog.
Ám tévedés azt hinned, a szenvedély elég.
Ezer félelmem kerget a karjaidba még.
Megnyugtat ölelésed, vigaszt nyújtasz nekem,
lágyan szoríts magadhoz és szebbítsd életem!
Ilyenkor végre érzem, – szemünk együtt ragyog.
Olyannak szeretsz engem, amilyen ÉN vagyok.

Felnőtt gyereked lettem, most már csak az leszek,
s van már saját családom, kiket ölelhetek.
Anyám, s apám karjára mégis számíthatok.
Érints meg most is, kérlek, mikor gyenge vagyok.
Szülői ölelésed, ma is sokat jelent,
így segíts értékelni, múltat jövőt, jelent.
Már én is másképp látlak, jobban becsüllek már.
Ami fájt elfelejtem, az élet jó tanár.

Érints meg még! – ezt kérem – idős szülőd vagyok.
Erős karodra vágyom, mielőtt meghalok!
Érints meg, ahogy egykor érintettelek,
amikor apró voltál, kis, védtelen gyerek.
Ülj le a közelembe, fogd kezem, adj erőt,
simíts az öreg arcon, sok ráncot, vad redőt!
Melegítsd át a szívem, megfáradt tagjaim,
te rólad szólt az élet, a legszebb álmaim.

Szerdai szivárvány 7.

Újabb szép nyári kép erre a szerdára, megint Magyarországról: a világhírű és csodaszép hévizi tó.

hévízi tó

Budapest akkor és most...

Az alábbi képek készítője Kerényi Zoltán, aki a Fortepan rendkívüli képgyűjteményben található több, mint 10 ezer magyar amatőr fotós fotóit gondozó civil oldal, melynek képeit – az un. Creativ Commons alapelvei szerint – szabadon felhasználhatja bárki. Zoltán ezek közöl a képek közül választotta ki a régi – fekete-fehér, főként század közepi – képeket és ezeket illesztette bele most, napjainkban (2011), a régi képnek pontosan megfelelő beállításban készített fotókba. Így születtek meg azok a fantasztikus és érdekes képek, amiket itt lehet megnézni. A képek készítéséről készült interjút Kerényi Zoltánnal itt lehet elovasni. Alább pedig pár kedvcsináló a képek közül:

Halászbástya - régen (1950 és 1967) és most (2011.):

Halászbástya régen és most

Halászbástya régen és most

Lánchíd (1945-2011):

Lánchíd régen és most

Blaha Lujza tér (1954-2011) :

Blaha Lújza tér régen és most

Rákóczi út (Blaha Luja tér) (1956 -2011):

Blaha Lújza tér régen és most

 

 

HTML

Hello Kaland

"A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem, amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni...."

 

Az oldalon szereplő írások - ha nem került egyéb szerző feltüntetésre - saját munkák, melyekkel kapcsolatban minden jog fenntartva.Ha bárhol máshol felhasználásra, másolásra kerül, kérem a szerző (Jóba Katalin) és a Derűlátó oldal feltüntetését.

Bemutatkozás

Üdvözöllek a blogomon!
A Derűlátó 2011. január 17-én indult és azért lett ez a neve, mert én ilyen vagyok.:) A barátaim gyakran kérdezgetnek ilyeneket, hogy "hogy csinálod, hogy mindig vidám vagy?" meg, hogy "honnan van ennyi energiád?". Ezeket már annyian és annyit kérdezték, gondoltam egy blogban is válaszolok.:)
Persze nekem is vannak jó és rossz napjaim is, de mindig meglátom a helyzetek jó oldalát - na jó, nem mindig, de ilyenkor dafke optimista vagyok, mert a mottóm (ahogy fent is olvashatod) "A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni..."
Légy hát Te is Derűlátó! :)
Kati :)

Feedek
Megosztás
HTML - szamlalo


free counters
Free counters
2012. 01. 19-tól

HTML