Derűlátó

Mert a világban annyi szép dolog van!:)

Április 22. - A Föld Napja

Földgömb

Egy amerikai – akkor még egyetemi hallgató – Denis Hayes 1970. április 22-én indította el a mára már világméretű mozgalmat, a Föld Napját, amit azóta is minden évben ezen a napon tartanak. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet az ökológia válság jeleire, a bioszféra pusztulására, az ipari szennyezésre, a természet védelmére…

Tovább»

Az évbúcsú lényege...

new years eveAz alábbi kedves és - talán kicsit szentimenális és elcsépelt, de mindig igaz -  beszédet Hilary Swanktól lehetett hallani a 'New Year's Eve' c. filmben, ami nálunk 'Szilveszter éjjel' címmel került a mozikba 2011. decemberében.

A szöveg hátteréhez annyit ismerni kell, hogy New York-ban 1907 óta hagyomány, hogy egy Új Évi Gömböt Szilveszter 23:59-kor elkezdenek leengedni, hogy pontosan éjfélre a talapzatára érjen.  Az első gömb mindössze vasból és fából készült, amit 100 darab hagyományos, 25 watt teljesítményű villanykörtével világítottak meg. Később a szerkezetet többször cserélték, majd a százéves évfordulón, 2007-ben az akkori változatot, a környezettudatosság jegyében, 32 ezer LED-es izzóval szerelték fel.

A 'Szilveszter éjjel' -ben az ünnepi beszéd előtt, ez a gömb, a filmben félúton elakadt...

"Mint láthatják, a gömb félúton van felfelé. Talán így jelez nekünk, hogy mielőtt pezsgőt bontunk és az új évet köszöntjük, álljunk meg, és emlékezzünk a mögöttünk álló évre. Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra...

Tovább»

A hópelyhek csodálatos világa 3.

Wilson "Snowflake" BentleyA „Hópelyhek csodálatos világáról” szóló cikksorozatom első részében a hófajtákról írtam. Megtudhattuk, hogy „ahány hó, annyi féle”, mert van újhó és régihó, vadhó  és csonthó, kérgeshó, porhó. Az is kiderült, hogy a hó, mint szó, valójában egy gyűjtő fogalom, hisz hónak hívjuk sok hópehely együttesét

A hópelyhek világa másokat is lenyűgözött és sokan kutatták a keletkezésüket, kialakulásuk körülményeit – erről szólt a Hópelyhek csodálatos világa 2. része. És, ahogy ígértem e részben, a következőben a hópelyhek atyjáról, Wilson „Snowflake” Bentley-ről és az ő csodálatos hópehely-kutatási eredményeiről fogok írni.

Tovább»

A hópelyhek csodálatos világa 2.

hópehely

Ezt a hópelyhekről szóló cikksorozatot még 2012.  januárban kezdtem el írni, és most, hogy újra itt a tél és havazik, folytatni fogom. De addig is ismétlésként, álljon itt újra az első rész után a második:

Az első részben a hófajtákat ismerhettük meg részletesebben. Megtudhattuk, hogy „ahány hó, annyi féle”, mert van újhó és régihó, vadhó  és csonthó, kérgeshó, porhó... (nem, a halihó nem ide tartozik :) ).

De a hó, mint szó, valójában egy gyűjtő fogalom, hisz hónak hívjuk sok hópehely együttesét.

Ebben a részben a hópelyhek kutatásáról fogok írni.

Tovább»

Karácsonyi cinke

Ezt a versemet 1994-ben (16 évesen) írtam és ezzel szeretnék idén Boldog, Derűs Karácsonyt kívánni Neked, Nektek! :)

A nagy hír pedig az, hogy idén tavasszal kiadásra került Cinegemese néven, amit itt alább olvashattok is. :)


Derűlátó Karácsony

Tovább»

Ünnep

karácsony Márai Sándor: Az ünnepekről

Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.

S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.

Anyák Napja

anyák napjaMájus első vasárnapja az Anyák Napja.

Az Anyák megünneplését az ókori görögök kezdték, mikor ünnepséget tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az összes édesanya tiszteletére. Angliában az 1600-as években a húsvétot követő 4. vasárnapon köszöntötték régen az Anyákat.

Aztán az Egyesült Államokban 1872-ben volt az első Anyák napja ünneplés, majd 1907-ben Anna M. Jarvis elhunyt édesanyja emlékére nemzeti ünneppé próbálta nyilváníttatni, melyet 1914-re el is ért. Tovább»

Motiváló idézetek 4.

motiváló idézetA mai motiváló idézet:

" A hullámokat nem tudod megállítani, de meg tudod lovagolni őket."

Persze ehhez fel kell ismerni a meglovagolható, a tanító és a "kicsi és hamarosan tovább megy" hullámokat... :)

Tovább»

Véletlen?

véletlenA "véletlen"-ről is volt már itt többször szó.

Az egyik kedvenc mondásom (egy grafitin olvastam vagy 15 éve az Árpád híd lábán a HÉV megállóban):

"A véletlen Isten álneve."

Ugyanezt írja le Ruediger Schache is az alábbi idézetében:

Tovább»

Boldogság - Osho szerint

fák virágokA "Boldogság idéztek" újabb tagja:

"Az öröm a legbelsőbb magod. Nézd meg a fákat, nézd meg a madarakat, nézd meg a felhőket, nézd meg a csillagokat... ha van szemed, látni fogod, hogy az egész létezés örömteli. Egyszerűen boldog benne minden. A fák ok nélkül boldogok; nem lesz belőlük miniszterelnök vagy államfő, és sosem fognak meggazdagodni, sosem lesz folyószámlájuk. Nézd meg a virágokat - nincs okuk a boldogságra. Mégis egyszerűen hihetetlen, milyen boldogok."

(Osho)

HTML

Hello Kaland

"A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem, amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni...."

 

Az oldalon szereplő írások - ha nem került egyéb szerző feltüntetésre - saját munkák, melyekkel kapcsolatban minden jog fenntartva.Ha bárhol máshol felhasználásra, másolásra kerül, kérem a szerző (Jóba Katalin) és a Derűlátó oldal feltüntetését.

Bemutatkozás

Üdvözöllek a blogomon!
A Derűlátó 2011. január 17-én indult és azért lett ez a neve, mert én ilyen vagyok.:) A barátaim gyakran kérdezgetnek ilyeneket, hogy "hogy csinálod, hogy mindig vidám vagy?" meg, hogy "honnan van ennyi energiád?". Ezeket már annyian és annyit kérdezték, gondoltam egy blogban is válaszolok.:)
Persze nekem is vannak jó és rossz napjaim is, de mindig meglátom a helyzetek jó oldalát - na jó, nem mindig, de ilyenkor dafke optimista vagyok, mert a mottóm (ahogy fent is olvashatod) "A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni..."
Légy hát Te is Derűlátó! :)
Kati :)

Feedek
Megosztás
HTML - szamlalo


free counters
Free counters
2012. 01. 19-tól

HTML