Derűlátó

Mert a világban annyi szép dolog van!:)

Nyertem :)

sheweeAz Urban:Eve - a szerintem rendkívül igényes, színes, érdekes, nőies - oldaról a Fly Lady bejegyzésem kapcsán már írtam. Via, a blog szerkesztője - egy nagyon szimpatikus, vidám, közvetlen, kedves "boldoglány" - sokszor szervez nyereményjátékokat is itt. Január elején egy jópofa és eredeti játékban lehetett pályázni: Shewee-nek lehetett tok rajzot tervezni.

Tovább»

Rend, kívül - belül (Fly Lady)

Blogíró társam oldalán - az Életbonbon-on - keresztül találtam rá az Urban: Eve elnevezésű oldalra (megtalálod még itt a linkajánlóban is) és azonnal megfogott. Főként az ott ismertetett Fly Lady program, amit röviden "hogyan rakjunk és tarsunk rendet kellemesen és gyorsan" -ként lehetne jellemezni, de ennél azért több. A Fly Lady egy életmód.

A Fly Lady programot egy Marla Cilley nevű észak-karolinai hölgy hozta létre, mert nagyon rendetlen volt és ez egy idő után zavarni kezdte, nomeg nem tudott nyugodt szívvel fogadni kollégát, váratlan vendéget. Ezért kitűzött magának egy célt (elsőre csak egyet, hisz egy életmód változtatást nem lehet hirtelen és mindent fenekestül felforgatva elkezdni :)), azt tűzte ki, hogy minden este fényesre sikálja a mosogatóját. Innen indult az egész, ami alapján végül az élményéből 2001-ben megszületett a Sink Reflections c. könyv, melyet Marla két hét alatt írt meg. Majd az interneten létrehozott egy levelezőlistát, ahol a beceneve FlyLady lett, mivel a legyezőhorgászat (flyfishing – szó szerint légyhorgászat) volt a hobbija. Az egész rendszert FLYing (repülés) névre keresztelte, utólag pedig a FLY szót bontották ki arra, hogy Finally Loving Yourself, vagyis Szeresd Végre Magad. (és nekem nagyon tetszik az is, hogy lefordítva a Fly Lady magyarul "Légy Nő" -t jelent, amit a szép magyar nyelvnek és asszociációnak köszönhetően úgy is lehet értelmezni, hogy "legyél nőies", ami lehetsz még takarítás közben is... :) - a szerk.)

A kidolgozott programjának az alapja a "kis lépésekben haladás", azaz, hogy 15 percig bárminek az elvégzését el tudja viselni az ember, legyen az testmozgás, egy előadás meghallgatása, vagy akár a mosogatás, szelektálás, wc takarítás. Mindehhez egy egyszerű házi "főzős" csipogót, ébresztőórát vagy akár beállított mobiltelefont lehet használni.

És, hogy könnyen követhető és egyszerűen alkalmazható legyen a munka, azaz végképp "szét ne szóródjunk" a teendők közt, ezért arra alapozva, hogy egy új szokás kialakulása általában mindenkinek 21 napig tart, így minden hónapban más-más a "feladat". Az első hónapban pl. a mosogató fényesítése a "cél" és az, hogy 15 percig lomtalanítsunk minden nap...

Bővebben az Urban: Eve oldalán itt olvashatsz erről a szerintem nagyon okos, átgondolt és a hétköznapokban is könnyedén alkalmazható módszerről.

És, ha kedvet kaptál hozzá, csatlakozz a holnaptól (2011. márc. 1.) induló közös "Zónázás" -hoz.

Derűhozó praktikák 4.

4. Rakj rendet magad körül!


Ha "zizi"-nek, komornak, levertnek érzed magad, azt okozhatja az is, hogy rendetlenség van körülötted. Biztos sokat hallottad már, és te is tapasztalhattad, hogy ha rend és tisztaság van körülötted, az nemcsak látványnak szép (nomeg pratikus), hanem lelkileg is sokat számít.

A következő derűhozó praktika javaslatom, hogy: Rakj rendet!

Tovább»

HTML

Hello Kaland

"A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem, amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni...."

 

Az oldalon szereplő írások - ha nem került egyéb szerző feltüntetésre - saját munkák, melyekkel kapcsolatban minden jog fenntartva.Ha bárhol máshol felhasználásra, másolásra kerül, kérem a szerző (Jóba Katalin) és a Derűlátó oldal feltüntetését.

Bemutatkozás

Üdvözöllek a blogomon!
A Derűlátó 2011. január 17-én indult és azért lett ez a neve, mert én ilyen vagyok.:) A barátaim gyakran kérdezgetnek ilyeneket, hogy "hogy csinálod, hogy mindig vidám vagy?" meg, hogy "honnan van ennyi energiád?". Ezeket már annyian és annyit kérdezték, gondoltam egy blogban is válaszolok.:)
Persze nekem is vannak jó és rossz napjaim is, de mindig meglátom a helyzetek jó oldalát - na jó, nem mindig, de ilyenkor dafke optimista vagyok, mert a mottóm (ahogy fent is olvashatod) "A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni..."
Légy hát Te is Derűlátó! :)
Kati :)

Feedek
Megosztás
HTML - szamlalo


free counters
Free counters
2012. 01. 19-tól

HTML