Derűlátó

Mert a világban annyi szép dolog van!:)

Boldog Katalin napot! :)

boldog katalin napotÉn nagyon szeretem a keresztnevem, szép hangzású, ismert, de nem túl gyakori, lehet becézni egyénre szabottan, ráadásul szinte minden nyelvben megtalálható és még a jelentése is pozitív tulajdonságokról árulkodik.

A Katalin név görög eredetű, a görög Αικατερίνη (Aikateriné) név magyar változata. Jelentése nem egyértelmű: elterjedt nézetek szerint a görög καθαρός (katharosz) szóból származik, amelynek jelentése: „(mindig) tiszta”. Mások szerint a görög Αικατερίνη (Aeikatherina) névből ered, melynek jelentése: „nyilazó”, „biztosan célzó”. Van ahol egyiptomi eredetűnek vélik, ez alapján korona a jelentése. A magyarba feltehetően a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésével került.

Tovább»

November

november

November az év 11. és egyben 30 napos hónapja a Gergely naptár szerint. Nevét a latin ’novem’ = kilenc szóból kapta, mert eredetileg az év 9. hónapja volt az ókori római naptárban Julius Caesar naptárreformja előtt.

Novembert a 18. századi nyelvújítók gémberes-nek szerették volna keresztelni, feltehetően azért, mert ebben a hónapban a hidegtől már gyakran gémberednek el a végtagjaink. A népi kalendáriumban Szent András havaként találjuk, hívják még Őszutó havának, az ősi magyar neve pedig Enyészet hava.

Tovább»

Szerdai szivárvány 91.

tökItt az október vége, közeleg a kevésbé színes, de nem kevésbé szép és érdekes november.

És mi az, ami a legjellemzőbb a novemberre, főként az elejére?

A tök! :) A sütő-, spárga-, óriás-, laska-, dísz-, pézsma-, csillag-, lopótök, és sorolhatnám tovább. Egyébként a cukkini, a patisszon és a sárga- és a görögdinnye is tökféle.

De, most maradtjunk a sötőtöknél, azon belül is az óriás töknél (latin nevén Cucurbirta maxima) - merthogy ebből szokták általában faragni a érdekesebbnél ötletesebb tökfejeket vagy mást is... :)

Lássuk, mi mindenre képes az emberi fantázia és kreativitás a tökfaragáson belül: erről szólnak az e heti Szerdai szívárvány képek. :)

És olyan sok érdekes és szép faragásképeket találtam, hogy a jövő hét szerdán folytaása is lesz. :)

Tovább»

Óraállítás ma éjjel!

óraállításMost jutott eszembe, és gondoltam Nektek is eszetekbe jutattom - bár tudom, sok helyen emlékeztetik az embert - hogy ma éjjel van az óraátállítás a téli időszámításra, azaz

2013. október 27. vasárnapra virradó éjjel 3-ról kell 2-re visszaállítani egy órával

minden időszámláló eszközünket (óra, mobil, dvd és videó kijelzője, tűzhely kijlezője... ).

Az óraálíltásnak energetikai okai vannak, és az erről az ezen az oldalon találtam több infót, amiket egyúttal itt is olvashattok:

Óraátállítás célja

Az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Mára azonban megoszlanak a vélemények az óraátállítás szükségességéről.

Ki kezdeményezte az óraátállítást

Tovább»

Gímszarvasbőgés - videóval

Az előző, 87. Szerdai szivárvány képsorozatban szebbnél szebb gímszarvasbikákat láthatttatok.

Ezek a nálunk honos imponzás állatok ilyenkor, szeptember-október táján bőgnek, hogy ezzel adják tudtára minden környékbeli bikának, hogy ő a legény a gáton és senki fia-borja, azaz bikája ne merjen vele ujjat húzni, mert nagyon jó formában van és nem rest kiállni a másikkal, ha kell.

Ettől a bőgéstől emelett az összes közelben lévő gímtehén elalél és úgy érzi, hogy eme fenséges hangú és kiállású bika lehet a jövő évi gímborjú apja.

Aztán persze van olyan bika, aki érzi magát annyira erősnek, egészségesnek és "bikásnak", mint a másik, így visszabőg, megbeszélik, hogy aznap hajnali 3-kor találkoznak a közeli tisztáson és tisztázzák a dolgot, hogy ki lehet az, aki továbbadhatja a DNS-ét.

 

Tovább»

Szerdai szivárvány 89.

gímszarvasEgész szeptemberben bőgtek a gímszarvasok a Vadaspark melletti erdőben is.

Hihetetlenül csodálatos volt, engem teljesen megbabonázott mindig ez a hang, szinte alig bírtam ellenállni a csábításnak, hogy állandóan ki ne szaladgáljak az erdőbe munka közben, hátha sikerül meglesnek a szarvasokat. Párszor pár percre el is sétáltam a közeli dagonya felé, mert onnan hallottam leginkább a bikákat, de sajnos egyszer sem sikerült látnom őket.

Ahogy beköszöntött az október és vele a múlt heti átmeneti fagyos hideg is, úgy - mintha naptáruk lenne :) - abba is hagyták már a bőgést.

Gyönyörű képeket találtam gímszarvasokról - ezek az e heti szerdai szivárvány képek. :)

Tovább»

Itt van az ősz - itt az őszi fejléckép

őszItt van az ősz, napsugarasan, még zöld-falevesen, langy szellővel, de már egyre hűvösödő éjszakákkal, gyakoribb esőkkel... :)

És lassan itt vannak a kávézós, teázós, hamarabb sötétedős délutánok, esték is, amikor egy finom meleg ital mellett jó odakucorodni a kanapéra, fotelba (ha lehet az ablak elé) egy remek könyv társaságában.

Ennek örömére fogadjátok szerettel az új őszi fejlécképet! :)

Szerdai szivárvány 25.

Ehhez a képhez nem lehet mit írni - ezt csak érezni lehet! :) Felszabadító érzés már "csak" nézni is...

daru

Szerdai szivárvány 24.

Még tartanak az utolsó napsütéses őszutó napok, amikor csak lehet gyerünk kifele a legközelebbi erdőbe kirándulni! Hűvös, friss levegő, színes lombok,  zizegő avar, itt-ott ugráló mókus, levelek közt kutakodó feketerigó... igazi őszi, nyugodt és vidám hangulat vár ott. :)

november

Szerdai szivárvány 23.

Az utolsó októberi szerdai kép igazi őszi alpesi hangulattal. A fákon már csak pár levél várja, hogy a novemberi reggelek dérrel lepjék be és hamarosan jéghártyás lesz a patak széle is... :)

őszi táj

HTML

Hello Kaland

"A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem, amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni...."

 

Az oldalon szereplő írások - ha nem került egyéb szerző feltüntetésre - saját munkák, melyekkel kapcsolatban minden jog fenntartva.Ha bárhol máshol felhasználásra, másolásra kerül, kérem a szerző (Jóba Katalin) és a Derűlátó oldal feltüntetését.

Bemutatkozás

Üdvözöllek a blogomon!
A Derűlátó 2011. január 17-én indult és azért lett ez a neve, mert én ilyen vagyok.:) A barátaim gyakran kérdezgetnek ilyeneket, hogy "hogy csinálod, hogy mindig vidám vagy?" meg, hogy "honnan van ennyi energiád?". Ezeket már annyian és annyit kérdezték, gondoltam egy blogban is válaszolok.:)
Persze nekem is vannak jó és rossz napjaim is, de mindig meglátom a helyzetek jó oldalát - na jó, nem mindig, de ilyenkor dafke optimista vagyok, mert a mottóm (ahogy fent is olvashatod) "A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni..."
Légy hát Te is Derűlátó! :)
Kati :)

Feedek
Megosztás
HTML - szamlalo


free counters
Free counters
2012. 01. 19-tól

HTML