húsvéti tojásfestés növényekkel

Mindjárt itt a Húsvét hétfő! :)

Én nagyon szeretem a locsolkodást, akár kölnivel, akár szódásszifonnal. Kedves, vidám szokásnak tartom, és remek alakalom arra, hogy rokonok, barátok, ismerősök kötetlen hangulatú alkalommal találkozzanak.

Én már évek óta levélrátéttel díszítetett, hagymahéjjal vagy céklalével festettet tojásokkal várom a locsolókat Húsvétkor. De más növények is alkalmasak, hogy sárga, piros, kék, barna, fekete vagy esetleg zöld színű tojásokat festhessük természetes módon.

A legismertebb tojásfestő növény a már fent is említett vöröshagyma (Allium cepa). Szép sárga árnyalatú lesz a tojás, ha hagymahéjjal együtt tesszük fel főni.

húsvéti tojásfestés levélrátétHa kreatívabbak akaruk lenni és van kedvünk hozzá, a tojásokra levágott harisnyadarabbal fogathatunk például egy kis petrezselyemzöldet, gyermekláncfű levelét vagy borostyánlevelet (ez pl. szív formájú nyomot ad), hogy necsak színes, hanem díszes is legyen. (de bevált módszer nálam, hogy cellux darabokkal, illetve belőle kivágott mintákkal díszítve főzöm meg a festőlében a tojást).

A többi festőnövénynél is hasonló módszerrel lehet a tojásokat megszínezni.

„Szép sárga árnyalatokhoz juthatunk, ha kerti körömvirággal (Calendula officinalis) festjük a tojást. Készítsünk főzetet 1 litervízből és négy marék szárított körömvirág sziromból, majd a tojásokat negyed órán át főzzük benne.

húsvéti tojás levélrátétA juhar (Acer) levele is izgalmas sárgát ígér. Ehhez 1 liternyi vízbe egy-egy marék sárga vagy vörös levelet keverünk, majd jó 10 percig hagyjuk benne főni a tojásokat.

Az izsópnak (Hyssopus officinalis) zöld színező-anyaga van, ahogy a kerti rutának(Ruta graveolens) is, ezekből már egyetlen teli marék friss növény is elegendő 1 liternyi vízhez.

Kék árnyalathoz akkor juthatunk, ha a tojást a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) vagy fekete ribiszke (Ribes nigrum) hígítatlan levébe főzzük.

Izgalmas köztes színeket nyerünk, ha a festőnövényeket elegyítjük egymással, de a tojáshéj természetes adottságai (alapszíne, felületi egyenetlenségei) is okozhatnak kellemes meglepetéseket.”

További festőnövények:

név

festéshez használható részei

elérhető színhatás

nagy csalán

(Urtica dioica)

az egész növény

sárgászöld

borostyán (Hedera)

levél

zöldes

kamilla (Matricaria)

virág

sárga

kökény

(Prunus spinosa)

termés

szürke

fekete bodza

(Sambucus nigra)

termés (tipp: termésből készül 100 %-os szörp)

szürkéskék

dió

(Juglans regia)

kéreg, levél, zöld termés

barna

sárfány

(Cathamus tinctorius)

az egész növény

sárga, vörös

tölgy (Quercus)

kéreg

barna

nyír (Betula)

levél, kéreg

sárgászöld, vöröses

 

E fentieken kívül ki lehet próbálni tojásfestésre, ha a tojást apróra vágottvöröskáposztával tesszük fel főni.

Felnőttek számára egyedi tojásokat festhetünk, ha a főtt tojást egy csésze (2 dl) erős lefőzött kávéban (barnássárga lesz), illetve – ha nem sajnáljuk – vörösborban (pirosas lesz) hagyjuk állni több órán át. De ki lehet próbálni a hibiszkusz, a zöld és a rooibush tea, valamint a paprikával színezett víz festő tulajdonságát is.

Kellemes tojásfestést és Boldog Húsvétot kívánok!

 

húsvéti tojásfestés természetes anyagokkal

 

És a saját tavalyi tojásaim:

 

husveti tojasok

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket! :)

 

Forrás:
A Felsőfkon.hu-ra írt cikkem
Hannelore Linse: Húsvéti díszek a természet kincseiből (Holló és Társa, 1999)
http://www.rd.com/slideshows/11-ways-to-dye-easter-eggs-naturally/

Fotók: innen, innen és innen