boldogEz az az írásom, amit minden évben újra közzéteszek, holmi személyes indíttatásból... :)

Március 8. – Nemzetközi Nőnap vagy Nők Napja.

Az első Nőnapot 1911. március 19-én ünnepelték - erről bővebben alább olvashatsz.

De előtte először engedjetek meg egy kis egoizmust magamnak az alábbi dallal, mert „Ma van a szülinapom!” :)

Nagyon örülök neki, hogy pont ezen a napon születtem – nagyon jó érzés, hogy nőként pont Nőnapon ünneplem a fennállásom napját. :) (a gyors fejszámolósoknak segítségül: 1978-as évjáratú vagyok).

És - ahogy fentebb ígértem - egy kis nőnapi történelem: már az ókori Görögországban voltak kezdeményezések a nők részéről arra, hogy nagyobb figyelmet és több jogot vívjanak ki maguknak a társadalomban.

Jóval később - egy nagy időugrással - a francia forradalomban láthatjuk megint, hogy a nők a „szabadság, egyenlőség, testvériség” kiáltással vonulnak a Versailles elé, hogy a nők választó jogát követeljék.

textilipari nok Maga a Nemzetközi Nőnap eredete viszont konkrétan 1857. márciusra tehető, amikor New York-ban a textilipari női dolgozók tüntettek a számukra is kijáró emberibb munkakörülményekért és a magasabb fizetésért.

Kicsit később (9 évvel), 1866. szeptemberében fogadta el végül a Nemzetközi Munkásszövetség az első kongresszusán a nők hivatásszerű munkavégzéséről szóló határozatot, mellyel annak az évezredes felfogásnak kívántak véget vetni, hogy a nők helye kizárólag otthon van és háztartással, gyerekneveléssel szabad csak foglalkozniuk, munkát vállalni (ne adj ’Isten szavazni) nem lehet nekik.

10 markaAz 1899. júliusában megtartott II. Nemzetközi Munkásszövetség során került ismét napirendre a téma, mikor is a német Clara Zetkin mondott beszédet a nők munkához való jogáról, és kérte a nők részvételének lehetőségét az országos és nemzetközi eseményekben. (Clara Zetkin munkásságának, közéleti szereplésének elismeréseként anno a 10 márkáson az ő képe volt).

Az Egyesül Államokban tartották meg az első nőnapot 1909-ben, február utolsó vasárnapjára igazítva (ez akkor febr. 28-ra esett), majd itt 1913-ig minden évben február utolsó vasárnapján ünnepelték a nőket. Európában az 1910-es Szocialista Internacionálé résztvevői alapították meg az első Nőnapot, de pontos dátumot nem rendeltek hozzá, így az először 1911-ben március 19-én ünnepelték Ausztriában, Dániában és Németországban.

Magyarországon 1913  óta - 105 éve! :) - tartják ezt az ünnepet.

 

nők

Mikor aztán 1917-ben két millió orosz katona esett el a fronton, az orosz nők szintén február utolsó vasárnapját választották, hogy kenyérért és a békéért tüntessenek. Négy nappal később lemondott a cár és az ideiglenes kormány a nőknek szavazati jogot adott. Ez a történelmi nap az Oroszországban akkor használt Juliánusz naptár szerint február 23-ára esett, ami az általánosan használt Gergely-naptár szerint március 8-ának felel meg. Ezzel vált véglegessé a Nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában azóta is március 8.

A Nemzetközi Nőnapot az ENSZ a világnapok közt tarja számon.

 

Márai Sándor: A nőkről általában
nőnap„Köszönet a nőknek.
Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tízedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, amikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. És neked, mert türelmes és nagylelkű voltál. És neked, mert betakartad hajaddal arcomat, mikor megbuktam és rejtőzni akartam a világ elől, s neked, mert tested meleget adott testemnek, mikor fáztam az élet magányában. És neked, mert gyermeket szültél nekem. És neked, mert lefogod majd ujjakkal a szemem. És neked, mert kenyeret és bort adtál, mikor éhes és szomjas voltam. És neked, mert testedből a gyönyör sugárzott. És köszönet neked, mert jó voltál, mint az állatok. És neked, mert testednek olyan illata volt, mint a földnek az élet elején. Köszönet a nőknek, köszönet.”

 

A férfiaknak pedig köszönjük, hogy vannak! Nélkülük nem tudnánk a női mivoltunkat megélni. Velük együtt teljes az élet és a világ! A Nemzetközi Férfiak Napja november 19-én van... :)