new years eveAz alábbi kedves és - talán kicsit szentimenális és elcsépelt, de mindig igaz -  beszédet Hilary Swanktól lehetett hallani a 'New Year's Eve' c. filmben, ami nálunk 'Szilveszter éjjel' címmel került a mozikba 2011. decemberében.

A szöveg hátteréhez annyit ismerni kell, hogy New York-ban 1907 óta hagyomány, hogy egy Új Évi Gömböt Szilveszter 23:59-kor elkezdenek leengedni, hogy pontosan éjfélre a talapzatára érjen.  Az első gömb mindössze vasból és fából készült, amit 100 darab hagyományos, 25 watt teljesítményű villanykörtével világítottak meg. Később a szerkezetet többször cserélték, majd a százéves évfordulón, 2007-ben az akkori változatot, a környezettudatosság jegyében, 32 ezer LED-es izzóval szerelték fel.

A 'Szilveszter éjjel' -ben az ünnepi beszéd előtt, ez a gömb, a filmben félúton elakadt...

"Mint láthatják, a gömb félúton van felfelé. Talán így jelez nekünk, hogy mielőtt pezsgőt bontunk és az új évet köszöntjük, álljunk meg, és emlékezzünk a mögöttünk álló évre. Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra...

... a megtartott és a megszegett ígéreteinkre. Amikor belevágunk a nagy kalandokba, és amikor bezárkózunk, hogy elkerüljük a csalódást. Valójában erről szól a Szilveszter. Kapunk még egy esélyt. Esélyt, hogy megbocsássunk, hogy jobbak legyünk, többet adjunk, többet szeressünk. És, hogy ne azon töprengjünk, hogy mi lehetett volna, ha, hanem elkezdjük annak örülni, hogy mi fog még történni. Szóval, amikor leeresztjük a gömböt, éjfélkor – és sikerülni fog – fogadjuk meg, hogy jobban tiszteljük egymást,  kedvesek leszünk egymáshoz, és nemcsak ma éjjel, hanem egész évben."

 

 

("Has you all can see, the ball has stopped half way to his perch. It's suspended there to remind us before we pop the champagne and celebrate the new year, to stop and reflect on the year that has gone by. To  remember both our triumphs and  our missteps, our promises made and broken. The times we opened ourselves up to great adventures or closed ourselves down for fear of getting hurt 'coz that is what new years is all about- getting another chance. A chance to forgive, to do better, to do more, to give more, to love more. And stop worrying about what if and start embracing what would be. So when that ball drops at midnight and it will drop, let's remember to be nice to each other, kind to each other. And not just tonight but all year long.")