Földgömb

Egy amerikai – akkor még egyetemi hallgató – Denis Hayes 1970. április 22-én indította el a mára már világméretű mozgalmat, a Föld Napját, amit azóta is minden évben ezen a napon tartanak. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet az ökológia válság jeleire, a bioszféra pusztulására, az ipari szennyezésre, a természet védelmére…

A világszerte ismert Világ Természetvédelmi Alap (World Wide Fund for Nature), közismert nevén a WWF minden évben (idén 17. éve) elkészíti a már szakmailag is elismert és nagy jelentőségű Élő Bolygó jelentést a Föld aktuális „állapotáról”.

Sajnos az tavalyi és az idei is azt mutatja, hogy az ember továbbra sem tiszteli bolygóját, például „globális lábnyomunk 1966 óta megduplázódott, így jelenleg másfél Földnek megfelelő erőforrást használunk el, azaz bőven túlléptünk megengedett kereteinken. Ezt már a 2008-as adatok szerint is túlléptük, akkor 1,3 Földnek megfelelő területet használtunk. FöldA jelenlegi 1,5-es adat, vagyis a növekedés nemcsak a lakosság egy főre jutó felhasználás-növekedésének köszönhető, hanem a népesség nagymértékű gyarapodásának is.”  Bővebben ezen a linken olvashatsz erről.

A Föld Napjáról és, hogy mit tehetsz te is személy szerint, hogy ez a fenti szám csökkenjen a Föld Napja Alapítvány oldalán olvashatsz.

Faludi György: Távolabbi jövő

"Nem kell kétségbe esni. A messze jövő szép lesz.
A szélvert pusztaságon ledőlnek a falak,
és sírok, műemlékek, acélhidak meg gépek
mind elporladnak néhány százezer év alatt.

Pár millió esztendő múlva, új csillagképek
alatt szelíd fejével kibujik a moszat,
ismeretlen virágok nyílnak, mert a természet
variál, mikor játszik, nemvárt fenevadak

születnek s egy merőben különböző embernem.
Vagy a miénk jön ismét? és imádja a szépet,
gondolkozik, fúr, farag, szeret, sír, örül, élvez,

ír, épít, fest, kutatja: mi a mindenség titka,
s nagyon fél a haláltól, de mégis elpusztítja
önmagát és a Földet? Merem remélni, hogy nem."

Remélem én is! Tegyünk együtt ezért a csodálatos, sokszínű, kiismerhetetlen ismerősért, aki egyben erős és kíméletlen, de törékeny is. Rajta élünk, de vele együtt élhetünk csak!