kokologyEzentúl hétfőként és keddenként Kokology! :)

Jah, hogy mi az? :) A Kokology egy japán játékos önismereti sikerkönyv. Ha jól emlékszem, a Libriben vettem anno, de a többi könyvesbolban is biztos kapható, neten is rá lehet keresni. De addig is, ezentúl hetenként egy-egy feladványt teszek közzé belőle hétfőként, és keddenként pedig a "megoldást", pontosabban azt írom meg, hogy a feladatra adott válaszod mire utalhat veled kapcsolatban.

De előtte is mi az a Kokology?

És mik a "játékszabályok"?

A Kokology-t Tadahiko Nagao és Isamu Saito japán pszichológusok állították össze.

A kokology (ejtsd "kokolódzsi") a japán "kokoró ", azaz "lélek" és a görög "logia", azaz "tan", "tanulmányozás" szavakból tevődik össze.

A könyvben szereplő leírás alapján "pszichológiai szerepjátékok gyűjteménye, amelyeket érzelmi és viselkedésbeli vonások  megállapítására terveztek... A hiteles pszichológiai alapokon nyugvó játék egyszerű kérdéseket tesz fel jelentéktelennek tűnő témákról (például az ablakon berepülő madár színéről) és elmagyarázza, hogy mit árulnak el Rólad a válaszaid. A Kokology egyedülálló lehetőséget nyújt önmagunk megismerésére, ha pedig társaságban játszuk, olyan jól megismerjük egymást, mint még soha."

 

Nyolc tipp a játékhoz

1. Mondd ki (írd le) az első dolgot, ami eszedbe jut!

"A játék akkor működik a legjobban, ha nem habozol, és nem töprengsz sokat, hogy hogyan válaszd meg a szavaidat. Nincsenek jó vagy rossz válaszok, csak mondd (esetleg írd le)  nyugodtan, ami jön!"

2. Ha teheted, játssz társaságban!

"A Kokology akkor a legélvezetesebb, legizgalmasabb és legszórakoztatóbb, ha párosan vagy csoportosan játsszák. Kiderülhet, hogy több közös van bennetek, mint gondolnátok..."

3. Ne próbáld meg kitalálni a válaszokat!

"Érhető, ha szeretnél túljárni a szerzők eszén vagy menet közben rájönni, hogy a válaszoknak milyen rejtett értelmük van. De ebből később nem sokat lehet tanulni..."

4. Légy őszinte magadhoz!

"A Kokology ugyan csak egy játék, de mint minden jó játék, tanít rólad valamit, ha hagyod... Ne ijedj meg, ha egy apró hibád vagy gyengeséged kerül felszínre! Biztos vagyok benne, hogy alapvetően kedves, értelmes és szerethető ember vagy..." :)

5. Készülj fel előre!

"Néhány fejezetben arra kérünk, hogy írj vagy rajzolj le valamit, tehát jó, ha van nálad papír és ceruza/toll..."

6. Ne olvass előre!

"Ez tulajdonképpen a válaszok találgatásához tartozik: szeretnénk a notórius előreolvasókat arra bíztatni, hogy legyenek türelemmel..."

Akik később kapcsolódnak a játékban: ha előre olvasod az értékelést, akkor már most könnyű "kielemezni": türelmetlen vagy és nem elég bátor szembe nézni a saját értékelésével... Légy türelemmel! :)

(én már végigcsináltam az egész könyvet: nincs rossz válasz, csak meglepő...) :)

7. Figyeld a résztvevőket (saját magadat is)!

"Az itt bemutatott helyzetek értelmezése csak kiindulópont önmagunk és mások megismeréséhez. Gyakran tanulságosabb (és mókásabb) lehet az, ahogyan valaki egy kicsi félresiklott megoldásra reagál, mint egy "telitalálatos" megfejtés."

8. Gondolkodj rugalmasan!

"A játékban ugyanúgy, mint az életben, érdemes a dolgokat a helyükön kezelni. nincs javítókulcs és minden helyzetet többféleképpen lehet értelmezni. Ha a barátaiddal játszol, ne mulasd el az alkalmat, hogy tanulj tőlük és róluk!"

---------

A játék izgalmas és egyúttal hasznos önismereti módszer, de persze - mint minden ilyen - nem teljes, és a fő dolga, hogy elgondolkodtasson. Lehet, hogy ami kijön a végén, az úgy érzed, hogy egyáltalán nem jellemző rád, de akkor is érdemes elgondokodnod rajta és esetleg megkérdezni a családod, párod, közeli barátaid, hogy ők mit jeleznek vissza. Lehet, hogy meglephetnek... De lehet, hogy a saját önismereted erősítik meg, hogy valóban nem igaz rád...

Érdemes előkészíteni egy papírt (esetleg erre rendszeresített füzetet) és egy tollat (annál is inkább, mert vannak olyan feladatok, amihez rajzolni kell), hogy a válaszaid leírhasd és aztán másnap, mikor a "megfejtést" is közzé teszem, utána nézhess, esetleg mellé jegyzeltelheted, hogy mi a jelentése. Ez azért is jó, mert fél/egy év múlva megismételheted a játékot és így, lejegyzetelve, figyelemmel kísérheted, hogy miben és hogyan változtál.

Kellemes önfelfedezést és jó játékot! :)