duna forrásaA Duna (a Volga után) a második leghosszabb folyam Európában - a Fekete-erdőben ered, két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél (jobb oldali képen a Duna jelképes forrása látható), majd onnan délkeleti irányba 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig.

Folyó, vagy folyam?

A folyó kifejezés egy természetes víztömeget jelent a szárazföldek belsejében, ami az állóvizekkel ellentétben állandó mozgásban van. A legkisebb folyóvizeket ér, csermely, patak, a legnagyobbakat (kiváltképp azokat, melyek tengerbe torkollanak) folyam néven szokták megkülönböztetni. Tehát a Duna folyó folyam. :)


duna útja

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság kezdeményezésére a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tízedik évfordulója alkalmából, a tizenhárom Duna menti ország 2004. június 29-én rendezte meg az első Nemzetközi Duna-napot.

Nemzetközi Duna Nap 2012A Duna-nap minden évben valamilyen téma jegyében zajlik. Az első évi szlogen a "Duna - híd a jövőbe" a társadalmi felelősségvállalás és az összefogás szükségességét tükrözte, 2005-ben egy a teljes vízgyűjtőre kiterjedő nemzetközi társadalmi konzultációra került sor Budapesten, 2006-ban a Duna Budapest"Duna - az élő folyam" gondolat jegyében szervezték a napot, 2007-ben a Duna és a kultúra kapcsolata, 2008-ban a vízhasználatok kérdése volt a vezértéma, majd 2009-ben a Duna-medence központi eseménye a dunai vízgyűjtő-gazdálkodási terv társadalmi vitája volt Pozsonyban. Tavaly és idén a „Tégy a folyókért” a Duna-nap jelmondata.

A folyó teljes hosszán dunai hajók immár hagyományosan június 29-én 14 órakor egyezményes kürtjellel köszöntik a Dunát.

A gyönyörű Dunakanyar:  Dunakanyar

Hattyúk a Duna-deltánál:Duna Delta hattyúk