Derűlátó

Mert a világban annyi szép dolog van!:)

Recept a Boldog Új Évhez

Végy 12 hónapot.
Gondosan tisztítsd meg őket szomorúságtól, félelemtől és haragtól.
boldog új évetOszd fel a hónapokat 29, 30, illetve 31 napra (itt vigyázz, hogy közben év el ne szökjön…). Minden napot fűszerezz meg ízlés szerint munkával és/vagy tanulással – de ne vidd túlzásba! Ezután keverj hozzá 3 púpozott evőkanál optimizmust, egy csipetnyi humort és egy kiskanálnyi öniróniát. Adj hozzá egy evőkanál derűt és egy mokkáskanálnyi jóakaratot. A kapott masszát öntsd le bővel szeretettel.
Ha kész, díszítsd apró figyelmességgel és tálald mosolyogva.

Annál finomabb, minél többen közösen, együtt készítitek!

Jó étvágyat és boldog, derűs új évet kívánok! :)

Szerdai szivárvány 32.

Remélem mindenkinek jól telt az Ünnep! :)

És már csak pár nap a Szilveszterig. Kiváncsi vagyok, hogy idén is fehér Új Évünk lesz-e, mint az elmúlt években. Addig is egy kis vidám, téli hangulatú kép, hogy ráhangolódjuk a havazásra és a hóember építésre. :)

hóember

Micimackó song

Eik a hó! Gyönyörű nagy pelyhekben hullott az előbb! Annyira szeretem! :)

És "véletlenül" épp most keveredett a kezembe ez a pár éve már meglévő vidám dal-átirat, a Micimackó "hunglish" verziója - tökéletes a hóeséshez:

Micimackó song

"One day, mikor Micimackónak nothing doing nem akadt,

thinking about tenni kéne something very important,

micimackó hóstarting tehát Malackához, hogy meglesse what he does,

but Malackánál éppen akkor nobody in the house.

So well elindult hazafelé miközben sűrűn falled the snow,

eszébe jutott in the almárium may be some ennivaló,

össze-vissza jump-jump és jó nagyokat lépett,

s a hidegre való tekintettel sing a song kezdett:

Minél inkább havazik, annál inkább fall the snow,

minél inkább fall the snow, annál inkább snowing,

fall the snow and hózik, Micimackó colding,

fall the snow and hózik, Micimacó colding."

Szerdai szivárvány 31.

Ez a kedvenc Karácsonyi képem! Olyan kedves, vidám, békebeli, igazi Karácsonyi hangulattal...

karácsony

Előre elnézését... :)

Grétsy LászlóA minap a kezembe keveredett otthon egy régebben kapott fénymásolat, amin Grétsy László nyelvész (az 'Álljunk meg egy szóra!' c. régi műsorból lehet ismerős a neve) egyik leghíresebb - ha nem a leghíresebb - előadásrészlete szerepelt. Ezt szeretném megosztani, mert fergeteges! :)

"Helyzet:
Fiatal lány enyeleg fiatal fiúval. A háttérben figyeli őket a fiú egyik barátja. Mihelyst a lány egy pillanatra eltávozik, a két fiú között a következő párbeszéd alakul ki:

- Baszod, mi?
- Á!
- Át akarsz baszni, mi?
- Ne basztass már! Basznám, baszod, de rábasztam: baszik baszni, baszd meg! Ez bebaszott! Ezt kibaszottul elbasztam! Bassza meg!

Magyarról magyarra :
- Lefeküdtél vele, mi?
- Á!
- Becsapsz, mi?
- Ne kínozz! Szívesen magamévá tenném, elhiheted, de kudarcot vallottam: nem hajlandó szeretkezni, az ördög vinné el! Ez aztán a váratlan fordulat!
Ugyancsak alaposan melléfogtam! A fene egye meg!

Nem vitás, a kis példa rendkívül élesen világít rá hétköznapi nyelvünk sorvadására, elszegényesedésére. Ugyanakkor nem tudok szabadulni egyfajta torz büszkeségtől sem: Lám, még nyomorában is milyen kifejező, milyen hajlékony a nyelvünk! Nem ismerek egyetlen nyelvet sem, amely ehhez hasonló bravúrra lenne képes: ugyanannak az alapszónak pusztán tizenháromféle ismétlésével (többé-kevésbé) értelmes mondat alakítható ki!

Külön fel szeretném hívni a figyelmet a ''baszik baszni'' fordulat rendkívüli finomságára. Ha például felcseréljük a szórendet, menten micsoda merőben más értelmet nyer a kifejezés! (''Baszik baszni'' = ''Nem hajlandó szeretkezni'', de ''Baszni baszik'' = ''Nemi életet él ugyan... '' és úgy folytatódhatna például: ''... csak épp nem énvelem...'' Micsoda különbség!)"

 

magyar nyelv szépségeiMilyen szép és gazdag a nyelvünk, még a "lájkolás", "soppingolás", "vágod?!" és hasonlók elterjedése mellett is. Azért remélem a satnyulása, "elamerikanizálódása" nem folytatódik.

De ezzel sokan egyet értenek - pl. ezért hozták létre a Szómagyarító oldalt is.

Szerdai szivárvány 30.

Itt az tél és az átmeneti enyhe, esős idő ellenére néhol már fagy üvegezi be a pocsolyák tetetéjét és dérrel lepi be reggelre az ágakat. A felszántott mezőkön pedig egyre gyakrabban látni őzcsapatokat. :)

őzek

Szerdai szivárvány 29.

Boldog Mikulást! :)

Mikulás Télapó

Pozitívnap.hu

pozitív napEgy remek weboldalra szeretném felhívni mindenki figyelmét: Pozitív nap – A pozitív hírek oldala.

Valahányszor híreket hallgatok vagy látok mindig feltűnik, hogy szomorú, felkavaró, ijesztő tudósításokkal van tele, ritkán vannak érdekes, vidám újságok benne (ezért sem szoktam nagyon híreket hallgatni - ha igazán fontos egy hír, az úgyis eljut hozzám).

Erre mondják sokan, hogy "persze, hogy ezt adják, mert az ilyen típusú hírekre van igény". De én ezt másként látom: arra van igény, amit kap az ember, főként, ha még alternatívát is adnak hozzá, például „hát sajnos ez, meg ez történt, de közben itt meg itt ez a remek dolog esett meg”.

A Világban nemcsak rossz, hanem szép és jó dolgok is megtörténnek!

Mindig vannak pozitív események, jó hírek, akár „csak” annyi, hogy utcát neveztek el Gödöllőről egy spanyol városban, hogy magyar borászról emlékeznek meg Amerikában vagy, hogy napelemes lesz Londonban egy pályaudvar.

Ezek is hírek, fontos és érdekes hírek. Szerintem informatívabb, mint, hogy melyik celeb szakított az elmúlt napon, miközben narancssárga csíkos harisnyában állt fahéjas mentateát kortyolgatva… (ez csak egy általam kitalált „átlag mai hír” - a szerk.).

A Pozitív nap oldalon ellenben érdekes és pozitív hírekkel lehet találkozni. Ahogy ők fogalmaznak: „Szeretnénk, ha olvasóink, a vezető hírek mellett, értesülnének azokról a pozitív hírekről is, amiket máshol nem olvashatnak. Célunk az is, hogy segítsünk mindazoknak, akiknek elegük van az életünket behálózó pesszimizmusból, megmutassuk azokat a jó dolgokat amik, bár nehéz elhinni, de nap mint nap körülvesznek minket. Olyan hírportált hívtunk életre, ahol a híreket csak pozitív hangulattal olvashatjuk. Nem lesz gyilkosság, negatív bulvár, de lesznek jó hírek, szenzációk, eredmények…”

Jó szívvel ajánlom hát mindenkinek ezt a vidám híroldalt!

Pozitív, derűlátó napot – minden nap! :)

Szivárvány a felszín alatt...

Ezt a címet Melba adta egy blogbejegyzésének, melyben egy virtuális kávézó teraszára hívott mindenkit egy közös kávézásra, teázásra és kérte, hogy aki vele tart első körben meséljen magáról és arról, hogy szerinte mi szükséges a boldogsághoz. A kép, melyet feltett ehhez – lásd alább – valóban csendes-vidám beszélgetésre invitáló.

kávézó

Így hát most itt ülünk, Melba, Bogyó, Remete és én, e kedves, csendes, már karácsonyi fényektől hangulatos kávézó kirakata előtt.  Mellettünk hősugárzó, rajtunk színes polártakaró (amit a kávézó személyzete hozott ki direkt a számunkra), előttünk egy-egy csésze melange, tea - illetve én most chilis forrócsokit kértem - és miután ők már meséltek magukról, most rám néznek kíváncsian.

- Húh, Bogyó – reagálok a legutóbbi bejegyzésére – nem lehet könnyű. De Veled örülök a jóhírnek! -

kávé- Köszönöm! – mosolyog vissza Bogyó.

- Ne térj el a tárgytól, mint Remete próbált! – nevet rám Melba – most Te jössz! –

- Hát – kezdem, bár tudom, hogy háttal nem illik mondatot kezdeni – mindenki szeret magáról beszélni, de mégis sokszor nehezen kezd bele.

Én egy vidám, közvetlen, 33 éves nő vagyok. Jelenleg növénytelepítésekkel, azok műszaki ellenőrzésével foglalkozom, nomeg a Miniatűr kertjeimmel amiket nagyon szeretek tervezni, készíteni és úgy tűnik kezd egyre ismertebbé válni.

Alapvetően Derűlátónak születtem - mostanra már egy cseppnyi 'dafke optimizmus' is társult mellé. Sokszor vannak vidám gondolataim és alapvetően optimista a hozzáállásom az élet dolgaihoz, így gondoltam ezt megosztom másokkal is, hogy akinek jó kedve van még jobb legyen, ha lehangolt, felderüljön, és, hogy erőt és derűt meríthessen itt -  így született meg az első blogom, a Derűlátó. :)

Nagyon szeretem a természetet, az állatokat és a növényeket, ezért is lettem környezetmérnök, és, hogy majd állatvédelemmel is tudjak foglalkozni – meg mert örömmel tanulok máig is róluk – vadgazdamérnök. Aztán - mikor észrevettem, hogy ha egy kertet, parkot látok, azon gondolkodom, hogy mi a jó a kialakításában, vagy, hogy természetén hogy terveztem volna meg, és mikor megláttam egy árvácskaágyást az jutott eszembe, hogy vajon hány tő lehet egy négyzetméteren - gondoltam ideje felvételiznem kertészmérnöknek is. Így aztán két éve erről is van oklevelem.

A környezet- és a vadgazdamérnökire Sopronba jártam, ahol az egészre a koronát az ottani diákhagyományok tették fel - erről egy legalább félórás monológban tudnék csak mesélni, talán majd egyszer erről is írok. Aki ismeri a Selmeci hagyományokat érteni fogja, hogy Firma vagyok, az alias nevem Duma.

És itt elérkeztem egy másik fontos tulajdonságomhoz: sokat beszélek. az általános iskolában sokszor volt bejegyzés az ellenőrzőmben, hogy „fecsegésével zavarta az órát”, „óra alatt padtársával beszélgetett”, stb.  Ez azóta azért mérséklődött, de máig is elég bőbeszédű tudok lenni. Azért általában nem magamról beszélek, hanem inkább élményekről, tanult, hallott, tapasztalt dolgokról. És a beszélgetőpartnerem is mindig figyelem, ha látom, hogy ő is mondana, hozzáfűzne valamit és akkor rövidre zárom. Rajtatok még nem látom. – hunyorgok a Melbáékra – Hogy most ez rossz/közömbös/jó tulajdonság, döntse el mindenki maga és persze helyzetfüggő is. De, mint említettem, ez a korral mérséklődik, bár meg nem fog szűnni nálam soha. És azért az is igaz rám, hogy jó hallgatóság is vagyok. –

Itt szürcsölök egy kis forrócsokit és a többiek mosolygó, érdeklődő figyelmén felbuzdulva tovább folytatom.

írás– Ha már így belejöttem mesélek arról is, hogy nemcsak beszélni, de írni is nagyon szeretek. A blogjaim mellett cikkeket írok a Felsőfokon.hu-n, ahol a Természettudományi szakterület vezetője vagyok egyúttal. Szeretnék majd hivatásosan is cikkíró lenni, de addig is kiélem magam itt és a Felsőfokon, nomeg referenciának és gyakorlásnak is remek. Szeretnék majd regényt is írni: el is kezdtem egyet, ha meglesz úgyis kaptok belőle egy-egy dedikált példányt lányok! – mosolygok a Többiekre a csésze felett – Mondjuk azt már elmondhatom, hogy az Avonlea.hu  oldalon meghirdetett fogalmazási versenyen Jane néni c. írásommal 3. lettem.

Hmm…  jó bő lére eresztettem…–

- Nem baj, örömmel hallgatunk – mondja vidáman Melba – Eddig főként szakmai dolgokról meséltél. Hobbid van? –

- Nagyon szeretek olvasni, kirándulni, fényképezni és táncolni. Ebből rendszeres az az olvasás (most fejeztem be Fekete Istvántól a Téli Berek-et, amit minden télen elolvasom, nyáron meg a Tüskevárat) és a tánc: 3. éve járok a Creative dance tánciskolába, ahol nagyon megtaláltam nekem való stílust és társaságot, nagyon szeretem őket. Amúgy 4 éves koromtól mozgok – akkor művészi tornára jártam (még Bercik Sári néni is tanított) 9 évet, aztán néptáncoltam 5 évet (Tímár Sándor is volt tanárom), majd 7 évet jazzbalettoztam és onnan jöttem át a „Crea”-ba.

Jah, majd elfelejtettem, vannak ám állataim is: Soma, a 9 éves szálkás- és sima szőrű tacsikeverék – ő Anyumnál él. De nálam lakik Béla, a 33 éves ékszerteknős, Ouzo, a 7 éves mór teknős és Gombóc, a 15 éves hullámos papagájom. Nomeg persze növények is vannak szép számmal: orchideáik, afrikai ibolyák, karácsonyi kaktuszok, pompás kutyatej, mikulásvirág, vitorlavirág, kancsóka, citrom, mandarin, kávé, jázmin, avokádó, ananász és most vetettem el a kakaóbabjaim. –

- És a boldogságról neked mi a véleményed? – kérdezi Melba tőlem is.

– Bár írtad, hogy ne idézzünk máshonnan, de ide kívánkozik a mottóm: „A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáink, hanem, mikor a problémáink dacára sem vagyunk hajlandóak boldogtalan lenni.”

boldogságA boldogság az, amire mindenki vágyik, mindenki boldog akar lenni és közben sokszor észre sem veszi, hogy mindene megvan hozzá.

Boldogság szeretni és szeretve lenni az által, akit szeretünk – és mindezt úgy, hogy ezt egymás felé a megfelelő szeretetnyelven ki is mutatjuk.

Boldogság az is, ha az ember megtalálja az élete célját – és azzal tud foglalkozni úgy, hogy közben akár az, akár más anyagi biztonságot is ad mellé – mert a materiális világban erre is szükség van.

Boldogság maga az egészség, hogy én és a szeretteim egészségesek testileg és lelkileg.

Boldogság az, amikor egyedül ülsz a Balaton partján egy langyos, szemerkélős őszi napon egy fűzfa tövében, hallgatod az esőcseppeket a leveleken, a hullámok csobbanását a köveken, a kacsák hápogását, miközben közben „csak úgy vagy” és csendesen mosolyogsz befelé.

boldogságDe boldogság az is, mikor a barátokkal csokifondüzünk pl. egy Mikulásváró partin vagy a barátnőmmel beülünk szombat hajnalban reggelizni egy kellemes kávézóba.

De boldogság az a tudat is, hogy a rossz pillanatok sem tartanak örökké – most pl. én egy fontos és érzelmileg nagyon kimerítő folyamat közepén tartok, sok-sok hullámvölggyel és -heggyel, de tudom, hogy át- és végig kell élni, ahhoz, hogy több legyek és tovább léphessek az életemben.

De mindezeket az ember nem tudja boldogságként megélni, ha nem tudja értékelni.

Szóval – szerintem a boldogság az, ha az ember tudja, hogy miket értékelhet és ezekért hálás – Önmagának.

Üh… kihült közben a forrócsokim… :)

Sebaj, boldog vagyok, hogy Veletek lehet itt… :)

Köszönöm Melba! -

Szerdai szivárvány 28.

Itt van újra a december és vele a zúzmarás szép reggelek... :)

Várom már az első havat!!

december

HTML

Hello Kaland

"A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem, amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni...."

 

Az oldalon szereplő írások - ha nem került egyéb szerző feltüntetésre - saját munkák, melyekkel kapcsolatban minden jog fenntartva.Ha bárhol máshol felhasználásra, másolásra kerül, kérem a szerző (Jóba Katalin) és a Derűlátó oldal feltüntetését.

Bemutatkozás

Üdvözöllek a blogomon!
A Derűlátó 2011. január 17-én indult és azért lett ez a neve, mert én ilyen vagyok.:) A barátaim gyakran kérdezgetnek ilyeneket, hogy "hogy csinálod, hogy mindig vidám vagy?" meg, hogy "honnan van ennyi energiád?". Ezeket már annyian és annyit kérdezték, gondoltam egy blogban is válaszolok.:)
Persze nekem is vannak jó és rossz napjaim is, de mindig meglátom a helyzetek jó oldalát - na jó, nem mindig, de ilyenkor dafke optimista vagyok, mert a mottóm (ahogy fent is olvashatod) "A boldogság nem az, amikor nincsenek problémáid, hanem amikor a problémáid dacára sem vagy hajlandó boldogtalan lenni..."
Légy hát Te is Derűlátó! :)
Kati :)

Feedek
Megosztás
HTML - szamlalo


free counters
Free counters
2012. 01. 19-tól

HTML